Linux boot’a kod eklemek

Standart

Linux daha önce de söylediğim gibi kendine özel ve dağınık yapısı olduğu için bir kod olarak işleyen programları sistem başlangıcına eklemek için iki yolumuz var. Birincisi sistem ayarlarında Başlangıç Uygulamaları adı ile anılan program, onu açtıktan sonra program ekliyorsunuz. Fakat benim bahsetmek istediğim ikincisi, yani açık kaynak verilen programları sistem başlangıcına nasıl eklersiniz?

Demek istediğim mesela TeamSpeak 3 Server açacaksınız. TeamSpeak 3 sitesinden Linux server dosyaları indirdiniz. İndirilenlere TS3S adıyla kurdunuz. Fakat serveri başlatmak için şu kodu terminale girmeniz gerekiyor :

./İndirilenler/TS3S/ts3server_startscript.sh start

Fakat her sistem başladığında bu kodu girmeniz gerekmekte. Bunu önlemenin bir çok yolu var fakat kesin olan yolu size sunuyorum, ilk olarak masaüstünde bir dosya açın. Çift tıklayarak gedit ile açın. Şimdi o boş dosyaya şunları yazın;

#!/bin/bash
./home/kul_adi/İndirilenler/TS3S/ts3server_startscript.sh start
exit 0

Bu dosyayı kaydettikten sonra, F2 tuşuna basarak adını ad.sh yapalım. Yani sonuna .sh ekleyelim. Şimdi özelliklerinden en alt kısmındaki, çalıştırılabilir yap seçeneğini tıklayalım. Şimdi bir terminal açıp “Ctrl+Alt+T”

sudo su

(şifrenizi girin)

#root … : Buradan sonra nautilus yazıp entere basın. Şimdi açılacak pencereden, sol kısımdan Bilgisayar yazısına basın. Oradan /home/kul_adi/.. yolunu takip ederek ad.sh belgesini bulun ve bu belgeyi kopyalayın. Daha sonra tekrar root köküne dönün ve /etc/init.d/ klasörünün altına atın. Şimdi pencereyi kapatabilirsiniz.

Root terminalinden exit yazarak çıkın ve normal terminale dönün.

Buraya da son olarak kayıt etmek için ;

sudo update-rc.d ad.sh defaults

yazın ve karşınıza şöyle bir yazı çıktığına emin olun;

$ sudo update-rc.d ad.sh defaults
update-rc.d: warning: /etc/init.d/ad.sh missing LSB style header
 Adding system startup for /etc/init.d/ad.sh ...
   /etc/rc0.d/K20ad.sh -> ../init.d/ad.sh
   /etc/rc1.d/K20ad.sh -> ../init.d/ad.sh
   /etc/rc6.d/K20ad.sh -> ../init.d/ad.sh
   /etc/rc2.d/S20ad.sh -> ../init.d/ad.sh
   /etc/rc3.d/S20ad.sh -> ../init.d/ad.sh
   /etc/rc4.d/S20ad.sh -> ../init.d/ad.sh
   /etc/rc5.d/S20ad.sh -> ../init.d/ad.sh

Artık sisteminiz başladığında ad.sh dosyasına başlatmak istediğiniz programlar başlayacaktır. Özet olarak ikinci kısmı kullanmanın faydaları başlangıçta veya başlatmak için root izni isteyen programları izin istemeden başlangıca sokmanın en doğru yoludur.

sudo update-rc.d run_my_script.sh defaults

Yorum bırakın